Ρυθμιζόμενος Γαστρικός Δακτύλιος
O ρυθμιζόμενος γαστρικός δακτύλιος εκτελείται σε ασθενείς που πάσχουν από νοσογόνο παχυσαρκία με ΔΜΣ μεγαλύτερο από 40kg/m2. Χαρακτηρίζεται από την τοποθέτηση ενός γαστρικού δακτυλίου γύρω από το στομάχι, γίνεται υπό γενική αναισθησία η οποία συνήθως διαρκεί μία ώρα. Η μέθοδος αποσκοπεί στην ελάττωση της ποσότητας της τροφής που εισέρχεται και το άτομο αποκτά μια αίσθηση ικανοποίησης με μικρή ποσότητα τροφής.
Η επέμβαση του γαστρικού δακτυλίου συνιστάται για τα άτομα που τρώνε μεγάλες ποσότητες τροφών που συχνά αναφέρονται ως «big eaters». Οι ασθενείς, οι οποίοι υποβάλλονται σε αυτού του τύπου την επέμβαση πρέπει να τρώνε πολτοποιημένες τροφές το πρώτο μετεγχειρητικό χρονικό διάστημα. Όταν ξεκινήσουν να λαμβάνουν στερεές τροφές θα πρέπει να μασούν τις τροφές καλά και αργά και να σταματούν όταν αισθάνονται πλήρης. Οι ασθενείς είναι σε θέση να φύγουν από το νοσοκομείο το ίδιο βράδυ ή την επόμενη μέρα.
Πλεονεκτήματα Ρυθμιζόμενου Γαστρικού Δακτυλίου
- Αίσθημα κορεσμού με μικρότερη ποσότητα τροφής.
- Η επέμβαση γίνεται λαπαροσκοπικά για να αποφευχθεί περαιτέρω βλάβη των ιστών
- Τοποθέτηση του ρυθμιζόμενου γαστρικού δακτυλίου σε συγκεκριμένο σημείο, αντί αφαίρεσης μέρους του στομάχου.
- Συντομότερος χρόνος ανάρρωσης λόγω ταχείας ανάρρωσης.
- Είναι μία αναστρέψιμη επέμβαση. Εφόσον επιτευχθούν τα επιθυμητά αποτελέσματα, ο χειρουργός μπορεί να αφαιρέσει το δακτύλιο.
- Οι ασθενείς χάνουν έως και 70% του υπερβάλλοντος σωματικού βάρους τους.
Μειονεκτήματα Ρυθμιζόμενου Γαστρικού Δακτυλίου
- Αίσθημα ναυτίας μπορεί να επέλθει συνήθως αμέσως μετά την τοποθέτηση του δακτυλίου.
- Τυχόν ερεθισμός του στομάχου, μπορεί να οδηγήσει σε γαστρίτιδα ή έλκος.
- Ο δακτύλιος που τοποθετείται στο άνω μέρος του στομάχου, μπορεί να μεταφερθεί προς άλλα τμήματα αυτού και να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα. Ωστόσο, οι τακτικές επισκέψεις στο γιατρό δεν το επιτρέπουν να συμβεί αυτό.