Συχνές Ερωτήσεις

Η παχυσαρκία ορίζεται ως η συσσώρευση λίπους στο σώμα, που οδηγεί σε αύξηση του βάρους και ορίζεται από τον ΔΜΣ (Δείκτης Μάζας Σώματος ) πάνω από 30kg/m2.

Η νοσογόνος παχυσαρκία είναι η σοβαρή μορφή της παχυσαρκίας και ορίζεται από ένα ΔΜΣ πάνω από 40kg/m2, όπου το άτομο βιώνει άλλα ιατρικά προβλήματα που εμφανίζονται ως αποτέλεσμα της νοσογόνου παχυσαρκίας.

Οι άνθρωποι που πάσχουν από παχυσαρκία έχουν όφελος από τις δύο αυτές επεμβάσεις. Συγκεκριμένα, τα άτομα που έχουν ΔΜΣ υψηλότερο ότι 30kg/m2, συμπεριλαμβανομένου τύπου II παχυσαρκία (ΔΜΣ 35kg/m2) και νοσογόνο παχυσαρκία ( ΔΜΣ > 40kg/m2) .

Πρόκειται για δύο διαφορετικές χειρουργικές επεμβάσεις που όμως μοιράζονται τον ίδιο στόχο, ο οποίος είναι να μειωθεί το μέγεθος του στομάχου ώστε το άτομο να αισθάνεται χορτάτο με μικρές μόνο ποσότητες φαγητού. Ο προσαρμοζόμενος γαστρικός δακτύλιος είναι ένας δακτύλιος – «ξένο σώμα», ο οποίος τοποθετείται γύρω από το στομάχι, ενώ η γαστρεκτομή Sleeve αφαιρεί ένα τμήμα του στομάχου. Η επέμβαση με προσαρμοζόμενο γαστρικό δακτύλιο είναι μια αναστρέψιμη διαδικασία, σε αντίθεση με τη γαστρεκτομή Sleeve η οποία είναι μη αναστρέψιμη διαδικασία. Η γαστρεκτομή Sleeve επιτυγχάνει μόνιμα αποτελέσματα δηλαδή χάσιμο έως και το 100% του υπερβολικού σωματικού βάρους, ενώ με την επέμβαση προσαρμοζόμενου γαστρικού δακτυλίου, χάνεται το 70 % του υπερβάλλοντος σωματικού βάρους. Ωστόσο υπάρχει ο φόβος της υποτροπής εάν χρειασθεί να αφαιρεθεί ο δακτύλιος.

Ανάλογα με τις συνθήκες υπό τις οποίες οι δύο χειρουργικές επεμβάσεις πραγματοποιούνται, διαρκούν συνήθως περίπου μία ώρα.

Ο ασθενής είναι δυνατό να βιώσει ήπιες ενοχλήσεις μετά την χειρουργική επέμβαση, οι οποίες περνούν σε ένα σύντομο χρονικό διάστημα, περίπου 1-3 ημέρες. Ωστόσο, από την εμπειρία της ομάδας μας όλα αυτά τα χρόνια δεν υπήρχαν διαμαρτυρίες για σημαντικούς και αισθητούς πόνους.

Συνήθως χρειάζεται μικρότερο χρονικό διάστημα για να ανακτήσει κάποιος τις δυνάμεις του μετά από την εφαρμογή του προσαρμοζόμενου γαστρικού δακτυλίου απ’ ό,τι με τη γαστρεκτομή Sleeve. Ωστόσο, ο χρόνος πλήρους αποκατάστασης είναι περίπου 3 εβδομάδες κατά μέσο όρο. Πολλοί από τους ασθενείς είναι σε θέση να επιστρέψουν στην εργασία τους και στις καθημερινές δραστηριότητές τους μέσα σε λίγες ημέρες μετά την επέμβαση.

Η άσκηση συνιστάται να ξεκινήσει δύο εβδομάδες μετά από την επέμβαση. Επιπλέον, είναι σημαντικό η άσκηση να μην περιλαμβάνει βαριά ανύψωση βάρους ή άλλες ισχυρές σωματικές ασκήσεις. Το περπάτημα ή τζόκινγκ συνιστάται ανεπιφύλακτα.

Οι ασθενείς συνήθως παραμένουν στο νοσοκομείο για 48 ώρες μετά την επέμβαση για πλήρης παρατήρηση, ώστε να μην υπάρξει οποιαδήποτε επιπλοκή. Μετά από 48 ώρες, ο ασθενής μπορεί είτε να συνεχίσει να φιλοξενείται στο νοσοκομείο ή να διαμείνει σε κάποιο από τα επιλεγμένα ξενοδοχεία της περιοχής της Γλυφάδας.

Συνήθως οι ασθενείς από το εξωτερικό έχουν τις συζύγους τους ή τις οικογένειές τους ή κάποιο συνοδό μαζί τους. Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό για εμάς να φροντίζουμε για τη φιλοξενία τους σε κοντινά και επιλεγμένα ξενοδοχεία, τα οποία προσφέρουν οικονομικά πακέτα διαμονής που δεν επιβαρύνουν τον οικονομικό προϋπολογισμό των φιλοξενουμένων τους.

Η κατανάλωση αλκοόλ δεν επιτρέπεται αμέσως μετά την επέμβαση. Η κατανάλωση αλκοόλ επιτρέπεται περίπου 4 εβδομάδες μετά την επέμβαση σε περιορισμένες ποσότητες και στα πλαίσια κοινής πόσης αλκόολης.

Όλες οι λαπαροσκοπικές μέθοδοι προσφέρουν το πλεονέκτημα της ελάχιστης ουλής. Ο ασθενής έχει μόνο πολύ μικρές ουλές στο χειρουργικό τομέα (προσαρμοζόμενος γαστρικός δακτύλιος 4 ουλές και Sleeve γαστρεκτομή 5 ουλές), που επουλώνονται πολύ γρήγορα και επίσης είναι πολύ διακριτικές.

Submit your Question