Αιτίες νοσογόνου παχυσαρκίας

Περιβαλλοντικοί παράγοντες

Η παχυσαρκία μπορεί εύκολα να αποδοθεί στους ρυθμούς που επιβάλλει ο 21ος αιώνας, οδηγώντας τους ανθρώπους σε χαμηλής αξίας διατροφικές συνήθειες και στην έλλειψη ελεύθερου χρόνου για άσκηση. Κατά συνέπεια η υπερθερμιδική διατροφή και ο καθιστικός τρόπος ζωής οδηγούν στην παχυσαρκία.

Ψυχολογικοί παράγοντες

Οι άνθρωποι συχνά καταφεύγουν στο φαγητό μετά από συναισθηματική υπερφόρτιση. Αυτή η ψυχολογική διαταραχή ωθεί συχνά τους ανθρώπους στην εσφαλμένη αντίληψη ότι με την υπερκατανάλωση τροφών μπορούν να ξεπεράσουν τα αρνητικά συναισθήματα. Το αναφερόμενο συχνά ως «τσίμπημα» είναι μία διατροφική διαταραχή η οποία οδηγεί το άτομο να μην ελέγχει την ποσότητα των τροφίμων που καταναλώνει και να έχει δυσκολία στο να χάσει το υπερβολικό βάρος που έχει αποκτηθεί .

Ιατρικοί παράγοντες

Υπάρχουν διάφοροι τύποι διαταραχών που θα μπορούσαν να έχουν ως αποτέλεσμα την παχυσαρκία. Τέτοιες διαταραχές μπορούν να είναι υποθυρεοειδισμός ο οποίος επιβραδύνει το ρυθμό μεταβολισμού του οργανισμού και οδηγεί σε συσσώρευση λίπους. Αυτή είναι μια διαταραχή η οποία εμφανίζεται συχνότερα στον πληθυσμό της Ανατολικής Ευρώπης και μπορεί να αντιμετωπιστεί με επιτυχία στις μέρες μας. Μία άλλη διαταραχή είναι το ινσουλίνωμα, κατά την οποία  το πάγκρεας αναγκάζεται να παράγει υπερβολική ποσότητα ινσουλίνης η οποία οδηγεί σε συσσώρευση λίπους και ως εκ τούτου την παχυσαρκία .

Φαρμακευτική αγωγή όπως στεροειδή και αντικαταθλιπτικά φάρμακα μπορούν επίσης να είναι μια αιτία παχυσαρκίας, καθότι μειώνουν τον μεταβολικό ρυθμό του οργανισμού.

Κληρονομικότητα

Η γενετική προδιάθεση μπορεί επίσης να είναι μια αιτία για την παχυσαρκία. Ωστόσο σε αυτή την περίπτωση μπορεί να είναι δύσκολο να προσδιοριστεί αν η παχυσαρκία είναι το αποτέλεσμα της ανταλλαγής γονιδίων μέσω της ίδιας οικογένειας ή αποτέλεσμα των συνήθες διατροφικών συνηθειών και τον τρόπο ζωής του ατόμου. Ωστόσο, υπάρχουν γενετικά κληρονομικές διαταραχές που οδηγούν σε παχυσαρκία, όπως το σύνδρομο Prader-Willi, το σύνδρομο Cushing και Laurence Moon-Biedl-σύνδρομο.