Παχυσαρκία & Υγεία

Η νοσογόνος παχυσαρκία δεν αντιμετωπίζεται ως ένα πρόβλημα κυρίως σχετιζόμενο με την εμφάνιση του ατόμου. Οι πολλαπλές νοσηρές καταστάσεις που συνδέονται με αυτήν διπλασιάζουν τις πιθανότητες ενός πρόωρου θανάτου* ενός παχύσαρκου ατόμου σε σύγκριση με ένα άτομο φυσιολογικού βάρους. Καθώς ο ρυθμός ΔΜΣ αυξάνει το άτομο γίνεται πιο επιρρεπή στα διάφορα ιατρικά προβλήματα που συνδέονται με την παχυσαρκία.

Οι άνδρες έχουν υψηλότερες πιθανότητες ανάπτυξης καρκίνου, ειδικότερα του παχέος εντέρου, του ορθού και του προστάτη, ενώ για τις γυναίκες, ο καρκίνος του μαστού, της μήτρας και των ωοθηκών, είναι πιο πιθανό να συμβεί σε μία παχύσαρκη γυναίκα από ό, τι σε μια γυναίκα κανονικού βάρους.

* Χαρακτηρίζει τις πιθανές συνυπάρχουσες καταστάσεις που συνδέονται με την παχυσαρκία τύπου II. Εάν δύο από αυτές τις συνθήκες συνυπάρχουν τότε η παχυσαρκία τύπου II είναι πιθανή.

 

Σχήμα 1: Νοσηρές καταστάσεις που αποδίδονται στην παχυσαρκία.

Το παραπάνω σχήμα παρουσιάζει δώδεκα από τις πιο κοινές ιατρικές καταστάσεις ανθρώπων που πάσχουν από χρόνια παχυσαρκία και μπορεί να παρουσιάσουν σε κάποια στιγμή στη ζωή τους, αν αφεθούν χωρίς θεραπεία.

«Υπολογίζεται ότι 320.000 άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο στην Ευρώπη εξαιτίας της παχυσαρκίας.»