Κατηγορίες παχυσαρκίας

Παχυσαρκία

Η παχυσαρκία είναι μια κατάσταση κατά την οποία η ημερήσια κατανάλωση τροφής ενός ατόμου αντιστοιχεί σε περισσότερη ενέργεια από ό,τι το σώμα μπορεί να καταναλώσει. Ως εκ τούτου, το σωματικό βάρος και η μάζα του σώματος του ατόμου αυξάνεται πάνω από ότι στο μέσο φυσιολογικό άτομο. Η αυξημένη μάζα σώματος μετριέται με τον ΔΜΣ (Δείκτης Μάζας Σώματος) και σηματοδοτεί την παχυσαρκία, όταν αυτή είναι μεγαλύτερη από 30 kg/m2.

Νοσογόνος παχυσαρκία

Νοσογόνος παχυσαρκία είναι η πιο σοβαρή κατάσταση παχυσαρκίας με ΔΜΣ μεγαλύτερο από 40kg/m2. Η νοσογόνος παχυσαρκία δεν είναι συνήθως αποτέλεσμα της υπερφαγίας αλλά κυρίως είναι το αποτέλεσμα γενετικής προδιάθεσης. Ως αποτέλεσμα οι ασθενείς που πάσχουν από αυτή την κατάσταση δεν είναι σε θέση να χάσουν βάρος με δίαιτα ή με άσκηση (Kopelmann, 2000).

Η νοσογόνος παχυσαρκία συνδέεται με πολλά ιατρικά προβλήματα τα οποία εμφανίζονται ήπια στην αρχή, αλλά αν αφεθούν χωρίς θεραπεία μπορούν να οδηγήσουν σε πιο σοβαρές παθολογικές καταστάσεις. Μερικές από αυτές είναι ο διαβήτης τύπου ΙΙ, οι καρδιαγγειακές παθήσεις, ορισμένες μορφές καρκίνου, η κατάθλιψη , η υπέρταση, η διαταραχή του ύπνου, η υπνική άπνοια και η υποξαιμία (μειωμένος κορεσμός του αίματος) (Barnes , et al 2000) .

Τύπος II Παχυσαρκίας

Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι υπάρχει μια ενδιάμεση κατηγορία της παχυσαρκίας και της νοσογόνου παχυσαρκίας που ορίζεται από ΔΜΣ 35kg/m2 και αναφέρεται ως η παχυσαρκία τύπου II . Αντιμετωπίζεται χειρουργικά όταν υπάρχουν τουλάχιστον δύο συνυπάρχουσες συνοδές διαταραχές όπως αναλύονται στο Σχήμα 1: Ιατρικές καταστάσεις που αποδίδονται στην παχυσαρκία.